
Pizza na płaskim chlebie z sosem tzatziki – śródziemnomorska uczta na szybko w języku polskim, bez uciążliwych reklam, z wyliczonym makro i polskimi jednostkami wag i miar. Specjalnie dla Ciebie, aby było Ci łatwiej!
Składniki (2 porcje)
- 2 chlebki naan lub inne płaskie pieczywo (ok. 2 × 100 g)
- 120 g hummusu
- 75 g sera feta, pokruszonego
- 30 g oliwek Kalamata, pokrojonych w plastry
- 25 g suszonych pomidorów, posiekanych
- 30 g czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
- 15 g świeżej rukoli
- 30 g ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
- 40 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- ¼ łyżeczki suszonego oregano
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
- 15 ml oliwy z oliwek
Sos tzatziki
- 120 g gęstego jogurtu greckiego
- 30 g ogórka, drobno startego i odciśniętego z soku
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 1 g świeżego koperku, posiekanego
- 5 ml soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
- Sos tzatziki
Wymieszaj jogurt, starty ogórek, czosnek, koperek i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie schłodź w lodówce. - Piekarnik
Rozgrzej do 200 °C (góra-dół). - Składanie pizzy
Ułóż chlebki na blasze, posmaruj je oliwą, a następnie hummusem. Posyp fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i cebulą. Dopraw oregano i, jeśli lubisz, płatkami chili. - Pieczenie
Piecz 10–12 minut, aż brzegi będą chrupiące, a ser delikatnie się zrumieni. - Świeże dodatki
Gorącą pizzę posyp rukolą, ogórkiem i pomidorkami. - Wykończenie
Całość obficie skrop sosem tzatziki, pokrój na kawałki i podawaj od razu.
Czas przygotowania
15 min przygotowania + 12 min pieczenia = 27 minut do podania
Makro całego przepisu
Kalorie ≈ 1375 kcal
Białko ≈ 55 g
Tłuszcz ≈ 67 g
Węglowodany ≈ 149 g