Pizza na płaskim chlebie z sosem tzatziki – śródziemnomorska uczta na szybko

Pizza na płaskim chlebie z sosem tzatziki – śródziemnomorska uczta na szybko

Składniki (2 porcje)

  • 2 chlebki naan lub inne płaskie pieczywo (ok. 2 × 100 g)
  • 120 g hummusu
  • 75 g sera feta, pokruszonego
  • 30 g oliwek Kalamata, pokrojonych w plastry
  • 25 g suszonych pomidorów, posiekanych
  • 30 g czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
  • 15 g świeżej rukoli
  • 30 g ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
  • 40 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • ¼ łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie)
  • 15 ml oliwy z oliwek

Sos tzatziki

  • 120 g gęstego jogurtu greckiego
  • 30 g ogórka, drobno startego i odciśniętego z soku
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • 1 g świeżego koperku, posiekanego
  • 5 ml soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Sos tzatziki
    Wymieszaj jogurt, starty ogórek, czosnek, koperek i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie schłodź w lodówce.
  2. Piekarnik
    Rozgrzej do 200 °C (góra-dół).
  3. Składanie pizzy
    Ułóż chlebki na blasze, posmaruj je oliwą, a następnie hummusem. Posyp fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i cebulą. Dopraw oregano i, jeśli lubisz, płatkami chili.
  4. Pieczenie
    Piecz 10–12 minut, aż brzegi będą chrupiące, a ser delikatnie się zrumieni.
  5. Świeże dodatki
    Gorącą pizzę posyp rukolą, ogórkiem i pomidorkami.
  6. Wykończenie
    Całość obficie skrop sosem tzatziki, pokrój na kawałki i podawaj od razu.

Czas przygotowania

15 min przygotowania + 12 min pieczenia = 27 minut do podania

Makro całego przepisu

Kalorie ≈ 1375 kcal
Białko ≈ 55 g
Tłuszcz ≈ 67 g
Węglowodany ≈ 149 g

Zostaw odpowiedź

Aby opublikować komentarz, musisz być zalogowany.