CHŁODNIK OGÓRKOWY
SKŁADNIKI:
– 1 l jogurtu naturalnego
– 2 duże zielone ogórki
– pęczek koperku
– 4 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– ⅓ szklanki orzechów włoskich
– sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
– Orzechy umieścić w naczyniu i rozdrobnić – 5-6 sek./obr.5, wyjąć z naczynia.
– Czosnek i koper wrzucić na wirujące noże 8 sek. /obr.7-8.
– Ogórki obrać,przekroić na pół i usunąć pestki, dołożyć do czosnku z koperkiem – rozdrobnić 4 sek./obr.4.
– Dodać pozostałe składniki – wymieszać – kilka sek./obroty wsteczne.
– Chłodnik podawać mocno schłodzony -można również włożyć do każdej szklanki kostkę lodu. Można na wierzchu posypać koperkiem, pestkami słonecznika itp , polać jogurtem
Smacznego!