Kasza jaglana z warzywami
1 marchewka
1/2 pietruszki
2 pieczarki
1 Cebulka szalotka
1 ząbek czosnku
60 g kaszy jaglanej
1 łyżka oliwy
Papryka czerwona w proszku
Pieprz, sól, oregano
Ok 200 ml wody do podlania
Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie woda, aż woda przestanie być mętna, po czym zalać ją ciepłą wodą i odstawić.
W tym czasie obrać warzywa, zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę a pieczarki pokroić w grube plastry.
Na oliwie króciutko podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę (ok minuty, mieszając cały czas aby się nie przypaliły)
Dodać warzywa i jeszcze chwilkę podsmażać, doprawić solą, pieprzem, papryką i ewentualnie odrobiną oregano. Wsypać kaszę jaglaną wymieszać, podlać wodą i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu aż do miękkości.
Danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego