Kaszotto ze szparagami

Kaszotto ze szparagami

Kaszotto ze szparagami

Składniki na 2 porcje:
120 g kaszy gryczanej niepalonej
350 ml wody
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego domowej roboty (ew. bulion eko)
5 g posiekanej natki pietruszki
35 g posiekanej cebuli szalotki
1 ząbek posiekanego czosnku
25 g masła
150 g szparagów zielonych bez twardych końcówek
1/2 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu
10 g sera parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Koncentrat bulionu warzywnego rozpuść w wodzie, odstaw.
Szparagi umyj i pokrój na 0,5 cm kawałki. Główki odetnij i odstaw.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, czosnek i szparagi bez główek. Duś do zeszklenia cebulki.
Kaszę opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć na patelnię. Dodaj sól, pieprz i duś około 2 min często mieszając.
Dodaj przygotowany wcześniej bulion i gotuj około 15 min od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodaj główki szparagów.
Następnie dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Nałóż na talerz i udekoruj pietruszką, opcjonalnie posyp parmezanem.

Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Aby opublikować komentarz, musisz być zalogowany.