KROKIETY Z MIĘSEM
SKŁADNIKI na 4 osoby
Nadzienie
300 g mięsa z rosołu
1 jajo
sól i pieprz do smaku
250 gr warzywa na patelnię
Ciasto
200 g mąki ( użyłam pełnoziarnistą)
2 jaja
2,5 MT (miarki) mleka (użyłam 0.5 %)
2,5 MT (miarki) wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
1 jajko rozbełtane , bułka tarta do obtoczenia, może być też starta bułka orkiszowa, olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Krokiety
– na środek naleśnika układamy mięso * zwijamy krokiety – wg uznania, mogą być też małe, każdego krokieta maczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron
Ciasto
– wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego – czas 20 s / obr 5* smażymy naleśniki – odstawiamy do ostygnięcia
Nadzienie
– mięso mielimy w maszynce do mielenia – doprawiamy do smaku * dodajemy jajko i warzywa wcześniej posmażone lub ugotowane na parze i dokładnie mieszamy – jeśli nadzienie będzie zbyt suche dodajemy troszkę wody
Smacznego!