Kurczak na kiszonej kapuście a’la bigos

Kurczak na kiszonej kapuście a’la bigos

Kurczak na kiszonej kapuście a’la bigos

Składniki
– 100 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry i kości,
– 15 g oleju rzepakowego
– 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
– 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
– ½ łyżeczki soli,
– 100 g cebuli, przekrojonej na pół
– 1 ząbek czosnku
– 180 g kapusty kiszonej,
– 1 liść laurowy, suszony
– 60 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych,
– 60 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych,
– 500 g wody
– 80 g pomidorów typu Pellatti ze słoika
– 1 – 2 szczypty tymianku, suszonego
lub 2 łodyżki tymianku, świeżego, tylko liście

Przygotowanie:
Piersi pokrój w 1 cm paski, następnie dodaj olej, dodaj paprykę słodką, 2 szczypty pieprzu cayenne i ¼ łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj i odstaw.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i delikatnie podduś na patelni, dodaj posiekaną kapustę kiszoną, liść laurowy i czerwoną oraz zieloną paprykę, następnie podlej troszkę wodą i gotuj około 5 do 10 minut.

Wyjmij liść laurowy, następnie wyłóż wcześniej przygotowane piersi na kapustę i paprykę oraz dodaj pomidory pellatti i całą resztę przypraw tymianek, sól, pieprz, podlej delikatnie wodą i gotuj pod przykryciem około 20 minut delikatnie mieszając.

Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Aby opublikować komentarz, musisz być zalogowany.