Makaron z cukinii z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:
300 g cukinii pokrojonej na cienkie paski – można użyć temperówki do warzyw, zdjęcie wrzucam w pierwszym komentarzu
10 g natki pietruszki
2 ząbki czosnku (jeśli lubisz)
10 g miodu (opcjonalnie – pomiń, jeśli jesteś na etapie redukcji kilogramów)
30 g oliwy z oliwek
20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
80 g suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski
130 g tuńczyka ze słoika w sosie własnym, odsączonego z zalewy
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki i czosnek rozdrobnić. Dodać miód (opcjonalnie), oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Dodać suszone pomidory i tuńczyka, wymieszać.
Na talerzach ułożyć makaron z cukinii, następnie ułożyć na nim sos z tuńczyka i suszonych pomidorów. Udekorować natką pietruszki.
Smacznego