Makaron ze szparagami
Składniki:
– 60 gr makaronu razowego
– 3 pomidory
– 6 szparagów
– bazylia
– 1 ząbek czosnku
– opcjonalnie łyżeczka masła
– ser grana padano do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron.
Sparzone pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Szparagi podziel na większe kawałki (ok. 3-4cm) po odcięciu twardych końcówek.
Na patelni podgrzej ok. łyżkę oliwy i wrzuć posiekany czosnek. Jak się delikatnie zeszkli, dodaj pokrojone wcześniej pomidory i kawałki szparagów bez główek. Duś pod przykryciem ok. 3-4 min. Następnie dorzuć główki szparagów i duś jeszcze 1 min. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę masła, wtedy smak będzie bardziej śmietankowy. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Duszone pomidory ze szparagami podaj z makaronem. Możesz oprószyć grana padano i posypać podartą bazylią.
Smacznego 💚