Omlet ze szpinakiem
Składniki:
2 jajka
3 garście świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
Łyżka oliwy lub dobrej jakości oleju ( ( do usmażenia olmetu ) łyżeczka oliwy ( do podduszenia szpinaku), sól, pieprz. sok z cytryny do smaku.
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj odrobinę soli, ubijaj dalej i dodaj żóttka, ubijaj jeszcze chwilę.
W między czasie rozgrzej na patelni oliwę i lekko podduś szpinak. wyłącz, dodaj starty czosnek, sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na omlet wylej na rozgrzany tłuszcz,.
Gdy zacznie się ścinać od spodu i pachnieć, na górę na jedną połowę połóż przygotowany wcześniej szpinak, przykryj drugą połową, przykryj patelnię i przez chwilę potrzymaj pod przykryciem.
Wyłóż na talerz.
Smacznego 💕