Pierś z indyka duszona w cebulce z surówką z cukinii
Składniki:
1 cukinia
1 cebula
masło klarowane 35 g
pierś z indyka 100 g
sól, pieprz, tymianek, curry, słodka papryka
Sposób przygotowania:
Pierś pokrój w 1 cm paski.
Przygotuj marynatę z oliwy z oliwek i przypraw: sól, pieprz, tymianek, curry, czerwona papryka. Rozgrzej na patelni masło klarowane i obsmaż pierś z indyka, a następnie ściągnij z patelni.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj wcześniej odsmażoną pierś z indyka, podlej odrobiną wody i duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Cukinię zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w Thermomixie 2 s obroty 6.
Następnie ułóż na talerzu pierś indyka z cebulką oraz surówkę. Całość polej sosem z patelni.
Smacznego 💚