Sałatka z serem halloumi i bakłażanem
Składniki:
60 g sera halloumi
1/2 małego bakłażana
Garść sałaty lodowej
Garść świeżego szpinaku
3 pomidorki koktajlowe
Łyżka łuskanych ziaren słonecznika
Olej rzepakowy do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bakłażan umyj, pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnię grillową z łyżeczką oleju, solą i pieprzem. Ser halloumi pokrój w grube plastry i przyrumień na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Ser zdejmij, patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym i upraż na niej słonecznik. Pomidorki umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
Na talerz wykładaj sałatę, szpinak, pomidorki, bakłażan i ser, posyp słonecznikiem.
Smacznego!