Spaghetti a’la bolognese

Spaghetti a’la bolognese

Spaghetti a’la bolognese

Składniki na 2 porcje
20 g sera parmezan
200 g bakłażana
300 g passaty z pomidorów
40 g cebuli
Ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
120 g makaron pełnoziarnisty (spaghetti/penne)
Bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie w czasie wskazanym na opakowaniu.
Parmezan zetrzyj na tarce.
Cebule i czosnek posiekaj, zmieszaj z majerankiem i oliwą z oliwek, następnie podsmaż do zeszklenia.
Bakłażan rozdrobnij na kawałki przypominające mięso mielone do spaghetti i wrzuć na patelnię.
Dodaj passatę, bazylię, sól i pieprz. Duś około 20 min często mieszając.
Makaron wyłóż na talerz, polej sosem, posyp parmezanem i udekoruj bazylią.

Smacznego 🌺

Zostaw odpowiedź

Aby opublikować komentarz, musisz być zalogowany.