Steki z kalafiora z ryżem i ziołowym sosem
Składniki:
2 plastry kalafiora, wykrojone ze środka, lub jeden wiekszy
Olej roślinny do smażenia
60 g brązowego ryżu
Sos:
Po gałązce ziół: pietruszka, kolendra, opcjonalnie oregano
ząbek czosnku
Pół cebulki szalotki ze szczypiorkiem
Oliwa z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
Sól i pieprz
Plastry kalafiora posolić, podsmażyć na zloto z każdej strony. Jeśli nie chcesz, aby były chrupiące, podlej odrobiną wody i troszkę podduś pod przykryciem.
Zioła posiekać drobniutko wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można też zblendować wszystkie składniki sosu.
Sosem polać usmażone "steki" z kalafiora, podawać z brązowym ryżem.
Smacznego 💚